2014. március 20., csütörtök

Kerti munkák 2. - A majdnem Kutyabiztos virágágy

A mai igazi tavaszünnep volt nálunk. Az időjárás is igazán ünnepi volt, egészen pezsdítő. már csak azért is, mert nem kell a gyermekre szkafandert adni, ha ki szeretném terelni az udvarra, és ezért ő is nagyon hálás.
Az alaphelyzet az volt, hogy ugye mindannyian imádnánk, ha szép lenne a kert, és a kutyák is imádják, ha valamit újítunk, legalább van mit szétrombolni. kitaposni. kirágni. kitépni. kiásni. kipisilni. lekakilni. ezt mind elkövetik, ha valami az útjukba kerül. na most azt próbáltuk ki, hogy mi történik, ha nem kerül az útjukba.
a jelzésszerű kerítés eddig nem jött be, mivel nem veszik észre és szétrombolják vagy belegabalyodnak. valami strapabíróbb kellett. így jött a kiemelt ágyás ötlete. nem nagyon kiemelt, átlag 30 cm a magassága, de ebbe azért már nem akadnak bele véletlenül, és úgy tűnik inkább kikerülik. hogy ne kelljen sokszor a fatelepre menni, rögtön mind a három helyre való faanyagot megvettük. így tulajdonképpen minden olyan helyre ilyet terveztünk, ahol valami szépet akarunk, és nem akarjuk havonta újraültetni. mert ugye a díszcserjék is... ha már egyszer megerősödtek, azért nem tesz bennük olyan nagy kárt egy- két kutya. csakhogy esélyt sem adnak semminek megerősödni...
maga az ágyás egyszerű, mint a faék. négy földbe süllyesztett cölöpre van rácsavarozva három sor deszka. tádááám. a fákat előtte természetesen lekezeltük, kedvenc zöldünkre festettük. na jó, nem én voltam. :) festettem...

félkészen, még lábakon

Eközben Pinci pitypangot talált, azt boncolta. aztán rájött, hogy itt bizony ő is tudna segíteni, úgyhogy mire a helyére került a láda, addigra ő is bent termett, és kidobált mindent, amit bent talált. földet. homokot. gilisztát. füvet.


még kint
már bent

Mikor besüllyesztettük, azért jól megnézték az illetékesek, akik ellen készült (3)



 kezdődött a feltöltése. nagyon stílusosan, kreatívan és praktikusan tyúkszar került alulra. persze nem így ala natur. Tavalyi volt az kéremszépen, és földdel gondosan elkevert, érlelt fajta. kb az alsó harmadát tette ki. erre érett komposzt került, a saját kis komposztálónk aljából, ez is kb egy éves lehet. ez a második harmad. majd a tetejére rendes kerti föld és bolti muskátliföld keveréke.
A bolti földekről csak annyit, hogy az egyik kertészetben az 50l- es ezer forint körül volt vettünk belőle, de azért módjával, mert kicsit soknak találtuk. aztán bementünk egy áruházba, és néztük az ottani 50l- est. nézdmár ez csak 400. aztán vettünk ebből is.módjával, mert fenntartásaim voltak. joggal. a kertészetinek a súlya kb fele volt a teszkósnak. ez az első tapasztalat. a kertészeti porhanyós dolog volt, homogén, és sterilnek tűnt, nem voltak benne semmilyen gyomosító dolgok első ránézésre. ezzel szemben a teszkós egy nagy sárgombóc volt összeragadva, amit nem is csodálok, hiszen nem is szégyellték ráírni, hogy agyag van benne. de nem gondoltam, hogy ENNYI!!! ez még csakcsak, mert kerti földdel keverve még haszna lehet, de tarackbúza tarackok voltak benne, sőt, egész komoly hajtások is, és nem is kevés. próbáltam kiszedegetni, de szerintem szégyen, hogy bárhol is eladhatnak virágföldként olyat, amiben benne van az egyik legkiirthatatlanabb kerti gyom legádázabb része. no mindegy. túltettem magam a dolgon. szóval ez került felülre.
üres

tyúkszaros :)- komposztos

teli
no most jöhettek a növények. egy részük. ami volt itthon, csak a helyére várt, és néhányat vettünk is. de még közel sincs kész, és elég üres, de legalább bízva bízom benne, hogy ezek most már biztonságban vannak. mindegyikük évelő, van köztük Arabis, Aubrieta, Iberis, Aurinia, kétféle levendula, Dianthus chinensis, Phlox subulata, egy Hedera fajta- díszborostyán, a föld alatt figyel egy tigrislilom, és várja az idejét- és én is. na szóval ez még nem a kész, csak az első ültetési hullám. meg majd ugye megnőnek, szétterjeszkednek, ahogy az annak a rendje... egynyáriak is kerülnek közéjük, amik már az ablakomban palántázódnak.




Aztán jött a következő. ebbe még ennyi növényke sem jutott még, de lesz ide is mit tenni.


 És ez idő alatt Pinci végig aludt :D vagyis a növényültetést és a második ágyást átaludta. És szegényem még úgy csinált volna valamit kint. látszott rajta :) úgyhogy fogtuk magunkat és a 3 egyformán ócska kis szobajukkánkat- vagy mi az-átültettük. több okunk is volt rá. rondán nézett ki a földjük, a növények sem nőttek már hónapok óta semmit, és ahogy kiszedtem a cserépből, olyan volt az az izé, amiben voltak, földnek inkább nem mondanám- kiskapával, kiscsákánnyal kellett lebontanom a gyökerekről- no remélem hálásak lesznek a beavatkozásért.
persze Pinci annyira nem volt aktív, inkább kalácsot majszolt és messziről nézte, majd felbukkant a macska, és onnantól kezdve meg egy csöppet sem voltam érdekes... :)


3 megjegyzés:

  1. Tudomásom szerint a "szobajukkátok"=Dracena nemzetség képviselője... :D
    Hogy én erről a blogról miért nem tudtam eddig...?? :D Van mit pótolnom.

    VálaszTörlés
  2. jók lettek az ágyások! Az urad nagyon beletanult az ácsszakmába... ;)

    VálaszTörlés
  3. Bele bizony,.büszke is vagyok rá. a szobajukka jobban illik rá. szegényemnek szinte gyökere sincs, mégis él. biztos nem dracena. azoknak van gyökere :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...